Mountainbike Club De Herders
Verslagen
Home
Herders
Ranking
Herder worden
Marathon
Verslagen
Foto's
Bikes
Links
Contact
 
VTT - Montroeul-Au-Bois - 27/05/2007 - Johan
Herders,

Vandaag kon ik dichtbij kiezen tussen Herzele (waar ik waarschijnlijk voor de zoveelste keer berg te berver kon gaan oprijden) of een onbekende streek: Montroeul-au-bois. Dit dorpje ligt maar 10 minuten onder Ronse. De keuze was dus vlug gemaakt! Naar Henegouwen.

Bij het naderen van dat onooglijk waals boerengat zag je al dat er hier wel mogelijkheden genoeg waren om er iets moois van te maken. De omgeving was licht golvend, maar het dorp lag tegen de flank van een langgerekte boskam die het landschap domineerde.

De inschrijving verliep vrij vlot: papierke invullen, slechts 2 euro betalen en nog een bonneke krijgen voor pintje achteraf. Ik had wel beter eens goed op het bord gekeken met uitleg van de routes en signalisatie. Bepijling bestond uit gele bordjes, pijlen op de weg �n de uitleg: waar niets staat : rechtdoor. Deze minimale bepijling, gekoppeld aan een aantal lussen waar bikers elkaar moesten kruisen zorgde ervoor dat ik niemand tegengekomen ben die niet hier of daar verkeerd gereden heeft of de nodige toerkes gedraaid om te beslissen welke kant de juiste zou zijn. Maar?. We gaan niet klagen!

De start dan: ik had nog niet goed gekeken waar de pijlen stonden maar ik zag enkele bikers vertrekken dus vlug erachter en na hen een mooi paadje op naast de kerk. We reden al direct naast het bos en ?t was duidelijk: hier zal wel wat te beleven zijn. Boven gekomen kwamen we pijltjes tegen? in de andere richting? mooie opwarming. Samen met een vlaming de twee oude waalse sporenzoekers laten rijden en wij terug, naar de echte start.

Hier werd direct de toon gezet voor de rest van het parcours: is er geen pad: maak er een! Wij naast een huis, door een boomgaard en zo de achterliggende weiden in. Daar kwam ik nog een oude ?moustache? tegen die blijkbaar overal stopte en foto?s nam. Zijn werk kan je bewonderen op: http://www.audaxtournai.be/IMAGES/momo_des_bois07/arles_gallery/index.html

Zolang we op het gras bleven konden we rijden en glijden, maar de stukken aarde waren door de felle regenval van de vorige nacht (20 liter/m2) omgetoverd in zuigende kleistroken waar geen enkele wintertocht mee kan concurreren. Op een bepaald moment kwamen we weer eens in een heel mooie golvende weide. ?t Was net een golfterrein: we moesten van pijltje naar pijltje en toen kwamen we aan een lange afdaling, gevolgd door een modderige klim richting koeienstal. Boven stonden p�p�, den boer en de kleinkinderen al lachend commentaar te geven op die bende onnozelaars die daar wilden boven rijden!! En het ergste was? je zag al op voorhand aankomen dat ze gelijk hadden!

Zo ploeterden we ons richting bos. Oef, eindelijk een deftige ondergrond. Maar eerst moesten we nog in het bos geraken: een supersteil klimmetje en veel te vettig. Iedereen stond te voet, maar toch zag het er niet onmogelijk uit, wat op de terugtocht ook bewezen werd: twee uur later zat het zonnetje op die helling en enkele dapperen waren teruggekomen om het nog eens te proberen. Eerst zag ik Frederik (vd joybikers) net stranden bij zijn derde poging. Tijdens ons babbelke op de helling kwam de forumtrein nog eens langs en ?grote plateau? slaagde erin die helling te overwinnen (grote chapeau!). Dit was voor frederik het sein om het nog eens te proberen en bij zijn 5de poging slaagde hij er in.

In het bos kregen we enkele kilometers bergop en bergaf voorgeschoteld op brede paden. De bevoorrading die volgde deed deugd: al een uurtje op stap: AVS? 14.8 en neen, ik heb niet traag gereden: niemand had me voorbij gestoken en zelf had ik een biker of 20 ?opgeraapt? onderweg. Ik deed daar een babbeltje met de forumtrein en zij hadden net hetzelfde gemiddelde. Ideaal gezelschap dus om mee verder te rijden.

Traxer had een nieuw speeltje: een camera boven op zijn helm, en het resultaat mocht er zijn: leuke beelden van alle offroadstukken? ook van toen hij schuin voor mij reed en een poging ondernam om een ?Ronny? uit te voeren? Blijven proberen Traxer: bij de juiste beweging gaat de fiets over je hoofd!

Op een stukje licht dalend asfalt nam ik ?Grote plateau? zijn wiel en vlogen we gezwind de bende voorbij.

We kwamen stilaan aan de meest besproken zone van het parcours: een klim van ?? 800 meter, maar door de zware regenval was er geen doorkomen aan: zelfs duwen ging niet: na 3 meter liepen alle wielen vast. Hier volgde dan een wandeling bergop, door de bruine zeep, m�t een 20 kg zware fiets op de schouder. De tweede bevoorrading was op dezelfde plaats als de eerste. Limo, Cola, enegiedrank, peperkoek en mars. Geen fruit, maar wel voldoende. (remember: ?t was maar 2 euro)

De parcoursbouwer stond aan de bevoorrading: 78 jaar oud! Dit was de 2de VTT die ze inrichtten. Vorig jaar 50 deelnemers, nu dankzij de reclame op het forum (iets wat ze zelf niet wisten): 320.

Het is niet moeilijk om op de organisatie van deze VTT commentaar te geven, maar als je ziet wat voor inspanningen er gedaan zijn: ganse stukken gras waren gemaaid om de fietsers door te laten, er zat een mooi priv�-bos in, ze hadden zelfs een spoor dwars door een preceel tarwe getrokken om ons weer naar het bos te brengen.. kan je niet anders dan te stellen: hier kom ik volgend jaar terug! (als het niet zo nat is..)
 
J-Wire
Netserve
© 2002-2019 Mountainbike Club De Herders -