Mountainbike Club De Herders
Verslagen
Home
Herders
Ranking
Herder worden
Marathon
Verslagen
Foto's
Bikes
Links
Contact
 
Du Pays Vert au Pays des Collines - Ath - 07/06/2009 - Joris Mart Bart Johan Pollie Jeroen Iain Scubaluc Jan
Herders,

Elf man dus, ondanks het feit dat er die morgen verkiezingen waren. De naam Pays des Collines zal hier wel voor wat tussen gezeten hebben zeker?? Zodra Herders deze magische woorden horen zijn ze paraat. Ik had het op voorhand aangekondigd: deze tocht gaat richting bossen van Frasnes, maar dit enkel voor de langste afstand: 73 km. Wie dit niet zag zitten kon volgens mij toch beter voor de langste afstand gaan en na goed 50 km via road verkort terugkeren. Met dank aan de kaartjes die de organisatie op het net geplaatst had....

Verkiezingen zijn toch wel een spelbreker voor organisatoren. Hier hadden ze voor een mooi alternatief gezorgd. Je kon starten vanaf 6,30 uur. Hoe kan je nu zo zot zijn denk je misschien, maar dit viel al bij al goed mee. Levi had voor deze optie gekozen en ik zag dit ook wel zitten. Is voor mij langs binnen maar 24 km rijden. Alternatief was eerst stemmen en dan naar start, maar dat ging volgens mij veel te lang uitlopen voor een zondagmiddag.

Parking was er nog in overvloed, vlak voor de deur van een Mega sportzaal waar ze maar een hoekje van nodig hadden om inschrijving en ruime Apres te voorzien... en voor al wie zich op onze tocht afgevraagd heeft waarom er aan de start niet meer toiletten waren: dit was de place to be voor deze problematiek.

Kwart voor zeven kozen we het konijnenpad voor zestig km aan een gemiddelde van goed 19/uur. Vanaf km 60 zijn we overgeschakeld naar het hazepad met een gemiddelde van ruim boven de 30 waardoor we na drie en een half uur weer binnen waren. Perfect voor de regen... en tijdig genoeg voor nog een deftige apres met een goed lokaal biertje. Meer moet dat niet zijn.

Weer:     

Oei, ik stel vast dat ik een detail vergeten ben in mijn verslag: het parcours. Ja, dat komt ervan als het bier zo lekker is.

Het buitenrijden uit Ath is niet zo simpel, maar via de nodige veldwegen werd dit beter opgelost dan twee jaar geleden. Streek rond Ath is vlak tot licht heuvelend en zonder bossen. Je weet dus dat als je hier korte afstanden kiest je geen technische hoogstandjes moet verwachten. Kortste afstanden zijn hier ideaal om met beginnende kids of partner af te bollen. Het offroadgehalte lag wel vrij hoog. Dit kwam mede door de inspanningen vd organisatie om hier en daar privé weidedoorgangen te gebruiken.

Zoals verwacht moesten we richting Ghoy, Ogy om mooiere stukken te krijgen. En die kwamen er aan na de eerste bevoorrading. Drie bevoorradingen is wel meer dan genoeg als je maar drie en een half uur onderweg bent, maar ietske uitgebreider ware toch niet slecht. Water met twee kleurkes, gewoon water enkele koekskes en stukje appelsien.

Aan de tweede bevoorrading kwamen we de parcoursbouwer tegen. Hij waarschuwde ons voor wat er komen ging, maar bang waren we niet, eerder blij dat HET ging komen. De mooiste zone! En hier werd het plots echt genieten... nadat we het juiste punt gevonden hadden waar we de bossen in moesten. Hier waren alle pijltjes weggehaald. Er stond ook maar een pijltje per afslag. Het stond wel meestal heel goed opgesteld waardoor wij er geen probleem mee hadden, maar sommige Herders waren hier minder gelukkig mee. Een bevestiging kan nooit kwaad.

Levi kende het eerste bos zodat we niet op het brede pad bleven, maar boven de kleine berm voor een mooie single track kozen. Daarna volgde een hobbelige afdaling naast prikkeldraad. In de omgekeerde richting moet dit ook geen klein bier zijn. Efkes de grote baan over en dan weer de andere kant de bossen in. Hier en daar een beekje waar je moest over springen, maar bon, we waren tenslotte met onze mtb op stap. Het beroemde Ronnybos zat er niet in, maar hier had de parcoursbouwer wel voor een mooi en veel langer alternatief gezorgd. Efkes ferm geschrokken. De uitloper was een lange dalende boerenlos met gras. Ik moest wat achtervolgen omdat er een andere biker was die me wat had opgehouden. Aan 50 per uur naar beneden, tot ik plots zag dat er in het midden een grote, onopvallende put was. Levi was er doorgegaan met zijn volgeveerd monster en onzen Zotte Maarten zou met zijn beroemde jumpkes die put vast niet geraakt hebben. Zelf koos ik maar voor alles dichtgooien. Oef, op 10 cm voor de rand stond ik daar.Moeten afstappen om er rond te gaan en weer vertrokken.

Aan bevoorrading drie stond de parcoursbouwer ons al op te wachten. En vroeg hij... het was in orde zegden we, maar.... het mag gerust nog wat meer van dat zijn. Er zijn genoeg zotten te vinden om in zo een mooie omgeving lange afstanden te komen rijden. Indien ze hier naar 80 a 90 km zouden gaan kunnen ze perfect wat meer van Flobecq/Ellezelles/tot zelfs Livierenbos meenemen. Ook rond Frasnes zijn er nog extra mogelijkheden. Deze tocht zal zelfs dan nog doenbaar blijven wegen de vlakkere aanloop en uitloop.

Parcours:     

Ik hou nog een halfke achter de hand indien ze volgend jaar nog wat extra snoepjes in de langste afstand steken. Die snoepjes mogen trouwens ook aan de bevoorradingen liggen (-;

Organisatie:     

Sommige zaken heel goed, maar hier en daar nog ruimte voor verbetering.

Ik zie toch al uit naar volgende editie. Is hier ieder jaar beetje beter. We leven dus op hoop.

Herder Johan
 
J-Wire
Netserve
© 2002-2017 Mountainbike Club De Herders -