Mountainbike Club De Herders
Verslagen
Home
Herders
Ranking
Herder worden
Marathon
Verslagen
Foto's
Bikes
Links
Contact
 
Gavere By Night - Avondrit - Gavere - 11/09/2009 - Pieter2 Janten Wim Tom Eddy Firmie Pollie David Petre Tom3 Jan Bart Johan Emiel Jef Frederik Dominique Jeroen Vicky Juke Jurgen
Herders,

midden september begint typisch het avondrittenseizoen, en de traditionele opener is die van Gavere. De weerstomstandigheden van dit jaar waren een stuk beter dan vorig jaar, zodat maar liefst 20 herders hun weg vonden naar Het Buitenland.

Weer:      

Er waren enkele vroegere starters, die om 8u30 al vertrokken, maar de meeste wachtten tot 9u. Er was dus nog even tijd om de lichtjes te keuren. Ik kon mijn Sigma EVO+EVO-X set voor de eerste keer uithalen, maar de EVO-X gaf na 10 seconden de geest. Licht uit, pech, ik had nog de EVO over en die bleek genoeg. Jeroen mocht Mart's lampje gebruiken, en dat zag er dan wel weer serieus in orde uit. De inwoners van Gavere gaan weer gedacht hebben dat er aan UFO-spotting gedaan werd. Jef had een halve voetbalmast aan zijn stuur hangen en kon ook in 1 seconde de zon laten opkomen. Je moest wel opletten met hem in uw wiel, dat uw gat niet verbrandde.

Na het vertrek, met amper 500 meter op de teller waren we de weg al kwijt, lap, dat begon goed. Het was even zoeken maar we vonden het pijltje naar rechts beneden de markt. Even later in de donkerste steegjes van Gavere en nog verder tussen de bomen waren de pijltjes vreemd genoeg wel zeer goed zichtbaar. Het is tegenstrijdig, maar hoe donkerder het was, hoe zichtbaarder de pijltjes, dus je ging in het bos niet verdwalen, tenzij je het zelf wilde.

Naar aloude gewoonte, die ik nog steeds niet begrijp, wordt er op een nachtrit serieus gevlogen. Je zou het tegenovergestelde denken, maar het is precies of ze vooraan iets te bewijzen hebben. Het kan natuurlijk ook liggen aan het feit dat ze so snel mogelijk willen gaan aanschuiven voor een Valeir, maar dan kunnen ze misschien beter blijven aan de toog zitten, dat is een pak minder lastig.

Na een kilometer of 3 kwamen we aan de Schelde. Daar moet er ergens een serieuze borduur gelegen hebben, de meeste zagen die, maar Jef net te laat. Jef, volgend jaar kun je best nog een lichtje extra monteren onder uw stuur, naar beneden gericht. De schade was al aangericht, Jef eventjes tegen dek en zijn binnenband was even door zijn buitenband komen piepen, en dat is nu eenmaal niet de juiste volgorde. Nog een geluk dat hij op de binnenbandleverservice van ondergetekende kon genieten, of het zat er al op. Nadien startte Jef de achtervolging en legde er serieus de pees op. Ik moest serieus mijn tenen uitkuisen om mee te kunnen, en dat bleef duren totdat we herderin Vicky tegenkwamen die op het gemak in den donker aan het rijden was. Haar voorlicht gaf nog minder licht dan een kapot straatlicht (of mijn Evo-X).

We reden richting Merelbeke, en moesten onderandere over de strook langs de schelde met die boomwortels, daar kan het griezelig gevaarlijk zijn. Je weet begot niet waar alle boomwortels liggen, omdat het pad een klein beetje kronkelt, maar genoeg om nooit uw licht vooruit te kunnen schijnen op de volgende boomwortel. Daarvoor is zo'n mijnwerkers lamp op uw helm die altijd schijnt naar waar je kijkt, zeer handig, en ook dat had Jef gemonteerd, dus bleef ik wijselijk in zijn wiel hangen.

De eerste bevoorrading was boven op de 'klim' aan de uitkijktorens van het militair domein. De bevoorrading was redelijk OK, maar eigenlijk niet naar de nachtritnormen. We verwachten dan meer, ik ben nog steeds aan het wachten op een waardige opvolger van de Torhoutse nachtrit-bevoorrading! Toen we toekwamen reden de rappe herders al terug door. David, Tom, Jan, dat zijn niet echt de mannen die in mijn wiel gaan kruipen. Johan was er met zoonlief Emiel, die het lang niet slecht deed, en die allicht over een paar jaar niet meer te volgen zal zijn door papalief.

In deel 2 reed ik samen met Vicky, Levi, Jef en Bart op een gezellig tempo. Jef had ondertussen een van zijn 25 lampen op het stuur van Vicky gemonteerd die daardoor ineens verder dan een meter voor zich kon kijken. We verwachtten nog wat ambiance onderweg, maar ik heb de indruk dat de sfeer onderweg elk jaar poverder wordt. Een paar kaarsjes en fakkels hier en daar, en 1 touwlicht, dat was het. Eigenlijk is deze nachtrit met apres-fuif eerder uitgedraaid op een fuif met een pré-tocht, die toevallig een mountainbike tocht is. Ambiance en een nachtrit zijn volgens mij onafscheidelijk, niet alleen na de tocht (wat commercieel haalbaarder is), maar vooral tijdens de tocht.

Bij de keuze 30 of 40km na 27 km was de keuze snel gemaakt. 40 Km, met volgens Levi alleen nog maar platte stukken. Maar een ervaren herder weet al dat je Levi bij dat soort uitspraken niet mag geloven (net zomin als wanneer hij spreekt over 'op het gemakske te rijden', alhoewel hij daarin serieus verbeterd is ;) ). Er werd nog een stukje Bloso parcours in omgekeerde richting aangebreid, om tenslotte de offroad beklimming van de appelbomen te doen. En voor Vivky was die net iets te 'Levi-plat', maar 2 km verder mochten we gaan aanschuiven in 't Buitenland, voor het laatste en zwaarste deel, het Valeir deel.

Parcours:     

De afspuitinstallatie had weinig werk, maar ik twijfel niet aan de goede werking ervan, en een goed douchke behoorde ook tot de mogelijkheden. Maar al dat moest wijken voor een eerste Valeir, aan 2,5 euro notabene. 0.5 Euro teveel om goed te zijn, maar goed zijn ze wel. We kregen ook nog een gartis pannekoek, die ik aan mij liet voorbijgaan, ten voordele van een pitta, die ik volgens Wim en co veel te traag opat.

3 uur later (was de pitta al lang op) zat ik al weer op de fiets (de terugweg van Gavere naar Oudenaarde) samen met Levi en Janten.

Organisatie:    

Door het gebrek aan ambiance tijdens de tocht, opperde zoiets van een Herder-nachtrit volgend jaar ... stay tuned ;)
 
J-Wire
Netserve
© 2002-2017 Mountainbike Club De Herders -